Visszanyert paradicsom: kétnyelvu kiadás

Visszanyert paradicsom: kétnyelvu kiadás

by John Milton

NOOK Book(eBook)

$8.19

Available on Compatible NOOK Devices and the free NOOK Apps.
WANT A NOOK?  Explore Now
LEND ME® See Details

Overview

John Milton 1671-ben, már vakon jelentette meg a Visszanyert Paradicsomot. Elkésett vele. Addigra más lett a divat, a nagy forradalom hullámainak elültével a „restauráció” kora, már nem kedvezett egy ilyen komoly, férfias, a Bibliát partnernek tekintő kiseposznak. Három évszázad távlatából viszont roppant érdekes ez a mű. Mit tudott, miben volt biztos, mit gondolt Istenről, Sátánról, Jézusról egy 17. századi nagy gondolkodó? Milton költeményének gerincét Sátán és Jézus párbeszéde alkotja, miközben beutazzák az Óvilágot és áttekintik a konyhaművészet teljes lexikonát is.

Ehhez a kétnyelvű kiadáshoz az eredeti szöveg mellé Péti Miklós készített szép és hű prózai fordítást, mely az eredeti költemény gondolatgazdagságát, barokkosan áradó invencióját elegánsan adja vissza. Eddig csak egy, 1796-os magyar fordításban létezett a Visszanyert Paradicsom, igazi kuriózum tehát ez a kötet, eszme- és vallástörténeti, kultúrtörténeti és irodalmi szempontból egyaránt. Olvassuk hát, ahogy Sátán kígyó-fortéllyal a Jordán partja felé veszi könnyű lépteit, ahol hamar meg fogja találni az ács állítólagos fiát, hogy megkísértse, és minden ármányt kipróbáljon rajta. Nincs más célja, mint tönkretenni azt, aki – gyanúja szerint – arra teremtetett, hogy véget vessen az ő régóta tartó földi uralmának.

Vajon Sátán tényleg végleg kapitulált? – Nádasdy Ádám

Product Details

ISBN-13: 9789636769000
Publisher: Jelenkor Kiadó
Publication date: 02/01/2019
Sold by: PUBLISHDRIVE KFT
Format: NOOK Book
Pages: 284
File size: 1 MB

About the Author

As a young student, John Milton (1608-1674) dreamed of bringing the poetic elocution of Homer and Virgil to the English language. Milton realized this dream with his graceful, sonorous Paradise Lost, now considered the most influential epic poem in English literature. In sublime poetry of extraordinary beauty, Paradise Lost has inspired generations of artists and their works, ranging from the Romantic poets to the books of J. R. R. Tolkien.

Customer Reviews

Most Helpful Customer Reviews

See All Customer Reviews