Bajke / Ljepotica i zvijer

Bajke / Ljepotica i zvijer

NOOK Book(eBook)

$5.32

Available on Compatible NOOK Devices and the free NOOK Apps.
WANT A NOOK?  Explore Now
LEND ME® See Details

Overview

Kad je 1697. godine objavljena knjižica "Priče ili bajke iz prošlih vremena s poukom" – bez imena pisca na naslovnici – u visokom društvu francuske kraljevine već je desetak godina vladala moda pripovijedanja fantastičnih pripovijesti. U kućama otmjenih gospođa – u njihovim književnim salonima – okupili bi se njihovi prijatelji i pričali priče, nadahnute bajkovitim motivima iz starijih knjiga...


Charles Perrault (1628.-1703.) nije bio prvi pisac bajki, kako se ponekad misli, ali mu je prvome palo na pamet da bi bajkovitom pričom mogao nečemu podučiti mlade čitatelje. Knjiga sadrži osam bajki koje će se tijekom sljedećih stoljeća mnogo puta prepričavati: Ljepotica iz usnule šume (čija je glavna junakinja postala poznatija pod imenom braće Grimm, Trnoružica), Crvenkapica, Modrobradi, Mačak u čizmama, Vile, Pepljuga, Kraljević Čuperak i Palčić, u svojim starim, neobičnim verzijama. Perrault u književnost unosi bajkovite motive koji će ostati izvor nadahnuća različitim umjetnicima sve do našega vremena, te će po njima nastati niz novih priča, kao i glazbena, baletna i filmska djela. Također je stvorio ono što će trajno ostati glavna obilježja bajke: sažeta i jednostavna radnja koja se odvija u nekoj bezvremenoj prošlosti, ispričana starinskim jezikom.


Iako je tema ljepotice i zvijeri poznata još od antičkih vremena, priča gospođe Jeanne-Marie Leprince de Beaumont (1711.-1780.), zahvaljujući svojoj dojmljivoj jednostavnosti, postala je i ostala vrlo popularna, te je ostala trajno nadahnuće umjetnicima.


Perraultove bajke i "Ljepoticu i zvijer" donosimo u novom prijevodu Sanje Lovrenčić.


Lektira za 2. razred osnovne škole.


Product Details

ISBN-13: 9789533281308
Publisher: Publishdrive
Publication date: 11/10/2012
Series: eLektire
Sold by: PUBLISHDRIVE KFT
Format: NOOK Book
File size: 883 KB

Customer Reviews